Darivanje je svakako važan segment marketinške komunikacije kojim se ulaže u u dugoročne odnose sa poslovnim partnerima i saradnicima.

Zapamtite da je poslovni poklon ogledalo kako Vas samih tako i kompanije koju predstavljate, darivanjem šaljete jasnu sliku poslovnim partnerima o načinu na koji poslujete i kulturi komunikacije. Darivanjem se diže ugled kompanije i bitno utiče na kreiranje poslovnog imidža.

Da bi ste pravilno odabrali poklon svakako morate kreirati profil poslovnog partnera sa jasnim saznanjima o stilu života, sklonostima i karakeru klijenta. Pre samog odabira poklona bitno je znati da nije prikladno poklanjati extravagantne odnosno preskupe poklone koji mogu kod klijenta izazvati obavezujuću nelagodu. Takođe, izbegavajte i previše intimne poklone ili poklone koje mogu upućivati na mito. Naravno isuviše jeftinim poklonim poslaćete pogrešnu poruku o imidžu kompanije i vrlo verovatno uvrediti klijenta.

Ukoliko pravilno procenite klijentova sklonosti i interesovanja za poklon izaberite mali, luksuzan ali ne previše skup poklon i budite uvereni da će ga čuvati godinama. Shodno samoj ličnosti poslovnog partnera za poklon možete odabrati luksuzan pisaći ili kancelarijski pribor, nešto od modernih elektronskih uređaja, ručni ili stoni sat, predmete izrađene od kože poput novčanika, tašni, kaiševa ili modne detalje kao što su kravate, ešarpe, šalovi, rukavice i slično.

Pažljivo pripremite odabir poslovnih poklona jer Vam se može desiti da zbog žurbe i odluka u poslednji čas napravite niz propusta što će verovatno dovesti do toga da Vam pokloni budu bez potrebne note kreativnosti.

Veoma oprezno odaberite poklon za poslovnog parnera iz inostranstva jer nepoznavanje propisa, običaja i kulture njegove zemlje može vas dovesti u veoma neprijatnu situaciju.
Preporučujemo Vam da uz poklon obavezno priložite čestitku ili poruku sa zahvalnošću osobi kojoj poklanjate koju treba svojeručno da potpišete. Vodite računa i o tome da poklon bude adekvatno upakovan a za to je najbolje rešenje ukrasna ili korporativna VIP kutija.